Autor: 021.rs

Novi Sad
12.04.2020.
17:16 > 19:57
Episkop bački Irinej apelovalo je na nadležne da se vernicima omogući prisustvo na liturgiji povodom Vaskrsa, a ne da se ona prati samo putem televizijskog i radijskog prenosa.

Komentari 146

  • V

    16.04.2020 16:05
    ništa ovde ne valja
    na stranu sve ovo oko zadrtih, zlonamernih popova i SPC koja je jedan od najvećih problema ovog društva...

    …zbog čega se počelo govoriti "Vaskrs" kad smo svi to oduvek zvali "Uskrs"?
    "Uskrs" je narodni srpski naziv ovog praznika.
    "Vaskrs" je crkvenoslovenski naziv, njega nek koriste popovi. Narod govori "Uskrs".

    I onda se neko sablažnjava kad Hrvati smišljaju nove termine samo da bi se razlikovali. A šta je ovo?

    ps pohapsiti sve koji se radi nazovi vere ogluše o meru zabrane izlaska, uključujući popove i uvesti porez za profitnu organizaciju SPC.
  • Luka

    16.04.2020 09:49
    Korona
    Gledajući ove komentare zaključujem da smo puni mržnje jedni prema drugima i da ova korona treba sve da nas ubije jer je zaslužuje mo da živimo ovaj gnjidski život u mržnji.
  • adzijans

    15.04.2020 13:13
    može
    može, pod uslovom, ako se vernici razbole, da se inhaliraju tamjanom.
  • need for speed

    15.04.2020 13:03
    Predlog
    Imam ja jedan predlog. Da država (tj mi) prestane sa uplatama za zdravstveno osiguranje za popove. Da sve vernike oslobodimo plaćanja istog i nek taj iznos uplaćuju crkvi. Vidiš da se oni ne razboljevaju i šti ih Bog i crkva a ako im slučajno bude nešto - Kod popa na ispovest, pričest ili na tri očenaša. Može i isterivanje đavola, puštanje krvi, pijavice... Vernicima dobro - popovima još bolje (iz A6 u A8).
  • Neka

    15.04.2020 11:42
    Vladike
    I svestenstvo...ode u Prizren....u sto vecem broju i time dokazu vjeru u Boga..Sv.Savu..i Vaskrslo Srpstvo u koje se kunu.....malo da se pomjere juznije od Bg i udobnih fotelja....skupih limuzina i pozlacenih dvorova.......Cast pravim vjernicima..koji nisu pogazili Kosovski zavjet......
  • Ateista

    15.04.2020 11:11
    Ns sajsm, njima treba božja po
    Ako želi da služi bogosluženje sa puno vernika, neka ode na sajam u NS ili još bolje u BG pa neka tamo održe liturgiju, a mogu ih i sve pričestiti. Njima je sad najpotrebnija božja po oć
  • Neko

    15.04.2020 09:20
    Ako ovo dozvoljavate,onda dozvolite sve.
  • Trt

    15.04.2020 08:16
    @Nada

    E pa neće da može. Kad mentalni bolesnici ugrožavaju društvo, izoluju se bolesnici, a ne društvo.
  • Nada

    15.04.2020 00:38
    Vaskrs
    U odgovoru na prethodne komentare, niko ne treba da "polaže kauciju" na vernike. Neverujući narod neka ostane u domovima, a oni kojima je Hristos Put, Istina i Život, neka idu na Svetu tajnu pričesti. Nikome ne smetamo, niste u obavezi da se družite sa hrišćanima, svagda je tako i bilo. Hristis je naš spas, Sveto pričešće je za nas najsnažnija sila cele vaseljene i nikoga ne diramo. Radije se vi izolujte od hriščana na 28 dana nakon Vaskrsa. A sve koji do sada nisu osećali poziv Gospoda našega Isusa Hrista, pozivamo da mu se sada odazovu! Sada je predskazano vreme, sada se spašavaju duše svih! Imamo još malo vremena. Ako čujete, odazovite se! Verni i neverni, dobri i loši, grešnici, bludnici, koji su krali, varali, psovali, ćutali, vikali, svi ste pozvani! Dođite i vidite kakav je to blagoslov!
    Slava Bogu što živimo u ova vremena!
  • Olivera

    14.04.2020 23:56
    VERUJ SRCEM I DUSOM
    Ljudi, ostanite kod kuće! Dočekajte Vaskrs sa ljubavlju, verom, mirni u svojim domovima. Ne veruje se i ne poštuje odlaskom u crkvu, već čistotom, dobrotom, humanošću...
  • Mo

    14.04.2020 22:28
    Vaskrs
    Evo puno pratim na vjestima sta se dogadza u svjetu pa u srbiji ,sta me je odusevilo kako je Ruski Vladika stao iza Putina A Nasi Vladika nemoze da stane iza Vucica ili dr.Kona koji se bore da nas narod koliko nas je malo i nase sjeme ostane .A takve bljuvotine da cujem ili protiv Irineja ili Vucica Ili dr Kona nije fer.pa da Vidite sta se desava u zapadu ,svaka rjec kako moramo da zivimo sa Coronom(da gledamo kako narod se muci i pa da umiru)steta samo sto nije izabrao one koji su za novcem,pa nece ga ponjeti sa sobom.iza Toga svega stoji plan ali ce oni nadrljati koji netrebaju,a pred bogom cemo svi da stanemo.sta god da se odluci nek imaju savjest jer ce svi do kraja zivota morati da zive satim.cestitam svakom vaskrs.SA VJEROM U DRAGOG BOGA
  • Mila

    14.04.2020 20:31
    licemerje
    Neka SPC položi kauciju za svakog vernika ko prisusutvuje liturgiji od 20 000 evra,za eventualno lečenje. Onda neka drže a ne da posle padnu oboleli na tered države. SPC je naučila da se ponaša bahato, nisu u PDV a popovi u vrhu najbobogatijih ludi... ovo je veliki udar na njihove džepove. SPC pala na ispitu
    VERA JE U SRCU.
  • vuk

    14.04.2020 16:54
    sram te bilo pope!
  • Izzy

    14.04.2020 16:50
    Www
    Onda i mi ostali idemo napolje!
  • Ivan Orsov

    14.04.2020 10:08
    Cetinjska ulica 4
    U zatvor sve koji izadju. I njega.
  • Grk

    14.04.2020 08:50
    Pravoslavna Grčka
    Svi znamo koliko su Grci tradicionalno odani svojoj veri i pravoslavlju.
    Ali njima ne pada na kraj pameti da u ovoj kriznoj situaciji pandemije masovno odlaze u crkvu, i disciplinovano poštuju odluke svoje vlade i pravila koja ona donosi.
    Naravno, i tamo ima sličnih popova, ovome, o kojem je reč, ali kod njih ogromna većina naroda uopšte takve i ne sluša nego ih pogrdno naziva "pravoslavni taliban", verski fanatici i slično...
    Fanatizam, srebroljublje i moć... Hmmmm...
    Rekao bih još štošta, ali ova tema nije u ovom trenutku pogodna za to.
  • Ja

    14.04.2020 08:15
    Za vreme dok vernici budu na liturgiji, ja zelim da prosetam u prirodi, naravno uz sve mere predostrožnosti. Mislim da je to zdravije i bezbednije.
  • DelBoy

    14.04.2020 08:09
    Izistinski VERUJUĆI će naći način da proslave Uskrs u ovim vanrednim okolnostima.
    Novokomponovani VERNICI, kojih je nažalost mnogo više, će pametovati skrivajući se iza lažne vere.

    Crkva=Biznis
    Samo analizirajte kako se većina sveštenstva ponaša, posebno onih na vrhu, kako žive, šta voze, svidelo se to vama ili ne, želeli da priznate ili ne, vera je postatla biznis u kojem se vrte veliki novci, a iz tog razloga i brojni interesi koji sa verom nemaju apsolutno nikakve veze.
  • SRBIJO

    14.04.2020 02:52
    botovska
    S VEROM U BOGA SLOBODA ILI SMRT
    OVO NIJE srbia, ovi botovi nemaju dusu,a mi cemo je izgubiti ...........
  • Irijna

    14.04.2020 02:07
    Taj Irinej je trebao ostati i vojnoj obavestajnoj. ... To mislim da mu bolje ide.....
  • pismen pa još ateist

    13.04.2020 20:57
    "Knjige, braćo, knjige..."
    @Vesna

    Piše se i kaže se pretci a ne predci.
    Ne bi vam škodilo malo škole, možda bi uvideli da ste i sa veroispovešću pogrešili?
  • Mislilac

    13.04.2020 20:07
    Pitanje za Stanislav
    Stanislave napisao si citiram "bog nas stiti od zla". Zanimljivo je da kao "veliki vernik" reč Bog ti pišeš malim slovom. A imam komentar za tebe: Zašto Irinej (kada je tako svemoćan), nije nešto više uradio da spasi Episkopa valjevskog Milutina ???
  • @Vesna

    13.04.2020 19:35
    Vi ste jadni, sebicni, samozivi i maloverni.

    Ako sebi i drugima mislite dobro, ostacete kod kuce kako bi sledeci Vaskrs mogli u crkvu.
    Ako zelite vise mrtvih, sahrana, kolaps zdravstva, ekonomije, drustva, drzave, insistiracete da idete u crkvu.
  • Mastodont

    13.04.2020 19:34
    @Vesna

    Pošto moji preci nisu bili lakoverni idioti, mogu samo da se metaforički prevrću zbog vašeg sujeverja i gluposti i da se pitaju koja budala iz njihovog vremena vas je takve napravila.
  • Vesna

    13.04.2020 18:33
    Preumnjenje
    Svaka čast čoveku koji se potisuje kao "sremac". Slažem se sa svakom rečju osim sa jednom a to je da se mi pričešćujemo kašičicom. Pričešćujemo se telom i krvlju Hristovom a ne kašičicom. Znam da je mislio ispravno ali mu se srce popelo u grlo kao meni sada od svih ovih jadnih komentara. Predci naam se okreću u grobovima od ovakvog pokolenja. Živote svoje su polagali da sačuvaju zemlju budućem naraštaju a naraštaj sav jadan,plašljiv,sebičan,samoživ,maloveran ..ne nego ne veran. Pretvorio se u gliste koje plažu i kriju od "virusa" i svega što se virusom zove. Treba se čuvati i misliti na bližnjevali ne tako što će te pljuvati i blatiti sve oko sebe. Oprosti im Gospode ne znaju šta čine!
  • berolina

    13.04.2020 18:28
    deset bozijih zapovesti
    10. ne pozeli nista sto je tudje.
    ZDRAVLJE, na primer....to bi i jedan vladika trebo da zna, pa makar ON bio i Irinej Bulovic!
    ako je i od NJEGA, mnogo je - jer, jednom Papi se to NIJE DESILO, niti ce mu se desiti, da stavlja sebe IZNAD ZIVOTA VERNIKA...provereno.
  • Miki

    13.04.2020 17:12
    Treba zavesti policijski cas od cetvrtka do utorka...nikakvo okupljanje nije dozvoljeno...a kao hriscani imamo razumevanje i zasto je to tako i tu zrtvu treba da podnesemo...ako su to mogla nasa braca katolici, zasto to ne mozemo i mi pravoslavci...iz te zrtve izacicemo jaci i duhom i telom
  • Deda

    13.04.2020 17:03
    razmišljanje
    Baš me interesuje da li će Irineju biti ispunjena želja...
  • Mix

    13.04.2020 17:00
    Poslednja pričest
    Vera je intima svakog čoveka, nešto čime nema potrebe paradirati!
    Problem nije to što će pravoslavni vernici zaraziti sebe, to niko ne može da im zabrani, ali zaraziće i druge osobe!
    Da li mi se čini da sveštenstvo to nije briga, da li zaista veruju da će dolazak na liturgiju zaštititi vernike od zaraze?
    Mogla bih donekle razumeti da kao sveštenici insistirate na poslednjoj pričesti na samrtnoj postelji vernika koji su izgubili bitku sa koronom!
    Mislim ako vas vera štiti, tamo biste to najbolje pokazali!
  • NS

    13.04.2020 16:57
    Ala mu je odgovoreno na konferenciji od 15h, svaka čast!
    Nisam teolog ali znam da je jedna od najvažnijih zapovesti Ljubi bližnjeg svog kao samog sebe. A gde ćeš veće ljubavi prema bližnjem OD TOGA DA MU NE NAUDIŠ!!!
  • Dr. Haus

    13.04.2020 16:51
    Ovim vladika Irinej ne propoveda veru, nego nastoji da se SPC politički etablira kao naddržavna sila, čime je ugroženo i ovo malo sekularnosti kod nas.
    Lako je moguće da će naši najfanatičniji "vernici" prekršiti odredbe zabrane kretanja za vikend i time povećati broj novozaraženih , ali je sreća što ne živimo u nekoj islamskoj zemlji, gde bi hodočasnici iz Meke doneli ovde neku još goru pošast nego što je ova.
  • komendija

    13.04.2020 16:22
    @Rada
    Mozes ti na liturgiju ali onda ne mozes u apoteku, prodavnicu, pekaru.

    Briga nas sto ces se ti mozda zaraziti (iako je i to nepotreban pritisak i trosak za zdravstveni sistem) nego da ne zarazis druge
  • Ero s onoga sveta

    13.04.2020 15:57
    @Sremac
    O ponasanju i izjavama Episkopa backog Inrineja ne bih govorio jer zelim da ostanem pristojan,Sto se tice kasicice, kada prodje ova pandemija, slobodno je lizite svaki dan to je vase pravo,ali sada ,kada lizanjem kasike ugrozavate sve gradjane ,morate postovati zakon, svidjalo se to vama ili ne.To da vas ne placamo apsolutno je netacno, jer onih desetak miliona eura koliko drzava godisnje daje SPC ,obezbedjuju svi gradjani, a ne samo vernici SPC.A o neplacanju poreza,koji je inace obavezan u vecini evropskih zemalja ,da i ne govorimo.
  • Nekons

    13.04.2020 14:49
    .
    E čeličnoj kugli ćeš lakše objasniti nešto, nego ovim zatucanim vernicima.
  • Krle

    13.04.2020 14:15
    Neka se strpe vernici, njihovo je carstvo nebesko.
  • Trt

    13.04.2020 13:46
    @Rada

    Pa besnimo što se uvodi policijski čas da se zamaskira neophodnost ovoga, zato što vlast nema petlju da se izbori s budalama. Čak i da policijskog časa nema, okupljanje je zabranjeno, znači nikakve liturgije i sličnih gluposti - šta vam tu nije jasno?
  • Štrandaroši

    13.04.2020 13:16
    Isto za sve
    Ukoliko je zabranjeno okupljanje, onda to mora važiti za sve bez obzira na povod okupljanja.
  • Rada

    13.04.2020 13:16
    Pravi
    Zasto optuzujete vucica sto uvodi policijski cas licemeri a smeta vam da vernici idu na liturgiju. Ponasate se i sami fasisticki! Pustite svakom pravo slobode i izbora, ako se prikazujete kao demokrate.
  • Goga

    13.04.2020 13:09
    Irinej
    Ovaj pop je bas bezobrazan!
  • Komifo

    13.04.2020 13:01
    @Сремац

    Taj vaš vrač bački zabranjuje dečije manifestacije pod svojim prozorom i šalje bandu da po mraku prefarbava umetnička dela, dok svoj audi u zavisnosti od potrebei parkira na sportski teren obližnje gimnazije. Ako ćemo o tome ko koliku mržnju isijava, nema konkurenciju.
  • Čika

    13.04.2020 12:28
    Možda
    Možda bi mu i trebalo dozvoliti. Pa, ako ima vernika koji će rizikovati....
  • KLF

    13.04.2020 12:26
    @Miloš

    I ovde ćete impotentno da bauljate po ulici i dernjate se dok država staje za vrat parazitskoj firmi na koju se ložite? To su lepe vesti...
  • Сремац

    13.04.2020 12:21
    ФРУСТРИРАНИ КОМЕНТАТОРИ
    Не разумем ове који се толико једе,да би искочили из коже,лудачке наравно.Шта је Епископ бачки у својој беседи лоше рекао,осим што је пожелео да се Васкрс достојанствено обележи?Ви који мрзите,мрзите и даље,јер вас нико поправити не може.Пустите ви нас да се ми трујемо једном кашичицом и даље о свом трошку,нико од вас нерадника не плаћа нама ништа.Живи и здрави били.
  • Miloš

    13.04.2020 11:52
    Ateisti
    Bice litija ito kako, jos vise ovde nego u CG.Samo polako
  • Krcko

    13.04.2020 11:04
    Olivera

    Zaboravih. Sva sreća vi vernici razumete sve uključujući nauku i druga mnogobrojna verovanja. Ignorišite nas ateiste bez duše i razumevanja za onozemaljsko, mi nemamo pojma.
  • Krcko

    13.04.2020 11:01
    Olivera

    Biću jednostavan i kratak. Vi imate prava da se lečite. Ali u crkvi. Nemojte da plaćate porez državi, plaćajte crkvi i lečite se tamo.
  • Ivan Grozni

    13.04.2020 11:00
    Prodavci magle
    Opao mu promet, a posto nema registrovanu radnju ne moze da trazi dotaciju od republike...
  • Pozdrav od mog ĆAĆE

    13.04.2020 10:59
    @Andrija Šrek
    Ko god ima veru u Boga, takve gadosti mu ne bi pale na pamet. Ako si ateista, onda se ne mešaj u verska osećanja drugih. Ako nisi, onda se pomoli Bogu za oprost zbog tih gadosti što iznosiš. Kakvi mrtvi i kakvo uživanje? Vi neki, u svemu vidite samo i jedino Vučića, sve vam je on kriv, a on nema nikakve veze sa vašom isfrustriranošću svojim malim životima. Uživaj ti u čemu hoćeš, ali ne optužuj moju veru i moju crkvu za bilo šta. Bezbožniče!
  • NS**

    13.04.2020 10:55
    Od ovih Božijih predstavnika na zemlji mi se diže kosa na glavi!
  • Olivera

    13.04.2020 10:32
    Ajmooo
    Ajmo ateisti sa komentarima neceg sto ne postujete i ne razumete. Ajde objasnite nam vi da nemamo prava . To nam objasnjavaju vekovima. Turci, Karadjordjevici, komunisti...al nama i dalje nije jasno
  • Andrija Šrek

    13.04.2020 10:20
    ...
    Nazovite me paranoikom, ali ja se sad stvarno bojim da su vladike i Vučić u dogovoru - on će zabraniti izlaženje od četvrtka u 17h do ponedeljka u 5h. Onda će vernici po pozivu vladika pohrliti u crkve u nedelju, pa će se, shodno tome, povećati i broj zaraženih i umrlih i onda će Vučić, kobajagi ljut na "narod", produžiti mere vanrednog stanja i zabrane još ko zna koliko.
    A on očigledno UŽIVA u tome!
  • Kika Bibić

    13.04.2020 10:12
    Nadam se da ste gledali nastup Andree Bočelija u katedrali u Milanu. Molitva je u srcu, ako čovek iskreno veruje, makar nam se verovanja razlikuju.
  • Vlada

    13.04.2020 09:18
    @Радомир

    Zato što je vaše 'versko pravo' nebitno spram kupovine namirnica, plaćanja računa i fizioloških potreba. Utuvite već jednom to.
  • Detelinara

    13.04.2020 08:55
    Ako Vaši vernici gospodine Vladika u grupi od 7-8 ljudi piju po 3-4 piva i viču jedan na drugog između dve zgrade nemam više komentara na Vaš apel!!!!!!!!
  • mile

    13.04.2020 08:50
    Ovo je strasno .Taj covek bi gazio I preko leseva.Steta koju nanosi ljudima je nemerljiva.
  • Darko

    13.04.2020 08:26
    Kako nije naveo da crkva treba da placa porez na dobit od nekretnina i ostalih delatnosti. Da treba u svakom vecem mestu da napravi jednu deciju bolnicu.
  • Miroslav NS

    13.04.2020 08:24
    Vera
    Bog se nalazi u srcu svakog od nas , a ne u crkvi
    SPC ima protokol za postuanje u vanrednom stanju,sto je eidemija i to Irinej jako dobro zna
    Ruski patrijarh i Papa su aelovali i sproveli sluzenja bez prisustva vernika
    Zasto zaglupljuje narod?
  • Sale

    13.04.2020 08:11
    liturgija
    Juče katolički sveštenici održavali uskršnje liturgije u praznim crkvama i apelovali na ljude da je virus jako opasan i da čuvaju bližnje svoje i da se ne okupljaju u grupama već da uskrs provedu sa svojim porodicama!
  • Vidoviti Limanac

    13.04.2020 08:00
    Nema makar
    E sada će nama crnomantijaši da objasne "makar za vaskrs"!
    Svi sedimo zarobljeni u kućama ali ako si vernik onda si privilegovan i možeš da se okupljaš?!
    Neće da može.
    Ako vam i dozvole 'beš mi sve ako ja taj dan ne budem vernik da mi bude dozvoljeno da idem ka crkvi. samo još razmišljam čime ću gađati bagru.
    Jedino kako bih mogao da prihvatim okupljanje vernika jeste da svako ko bi da ide na služenje lepo odmah spakuje kofer za 28 dana i sa služenja svi pravac karantin...
  • još uvek je

    13.04.2020 07:35
    Mrak u Srbiji
    @Stanislav
    "Strasno je koliko vas ne veruje u boga, treba vas kaznjavati. Procitajte bibliju pa onda komentarisite."

    Stanislave, pročitali smo.
    Ali smo pročitali i stotine drugih knjiga za koje vi niste ni čuli. Knjiga koje su pisane, mahom, od XVII veka pa do danas. A vi se držite knjige koja je (prepisivana) još pre 17 vekova...
    Upalite svetlo Stanislave...
  • Радомир

    13.04.2020 07:33
    Зашто не би могли ми православни верници да искористе своје верско право, кад већ можемо да шетамо псе и да чекамо у реду у продавници или пошти. Очигледно да држава жели да искористи тренутак и покаже зубе над нама.
  • veruj mi

    13.04.2020 07:20
    crkva INSTITUCIJA
    Sta bog dolazi samo u crkvu ??? Vase tumacnje boga je apsurdno, BOG je svuda, bilo da su ljudi u kuci ili crkvi, i poenta te cele liturgije je komunkacija sa bogom ili ti samim sobom, nema potrebe za losim tumacenjem biblije od strane INSTITUCIONE RELIGIJE, A liturgije nema kod isusa hrista, vec se tek pojavljuju u 4. veku, malo istrazite sebe i interenet !!!

    dok sa druge strane stvarno imate sanse da budete blizi sa bogom ako odete na masovnu liturgiju, i neko se zakaslje...

  • Jaca

    13.04.2020 07:18
    @......
    A mene je tako sramota što imamo ovakvo sveštenstvo, a kad čitam komentare što smo tako nepismeni...Neki su dosta sedeli u crkvi,a vrlo malo u školi,nažalost...
  • Milan NS

    13.04.2020 07:04
    Odlukom Skupštine Srbije
    Od 27.03.2020. godine zabranom okupljanja i izlaskom za vreme policijskog časa izuzeti su vernici SPC koji idu u crkvu zbog Uskrsa.
    Irinej samo mlati praznu slamu, već su se on i JEDAN ČOVEK sve dogovorili
  • Sloba53

    13.04.2020 06:47
    Treba im dozvoliti i odmah nakon toga u izolaciju na Sajam. Ma čelu sa Irinejom.
  • .......

    13.04.2020 05:58
    Konacno
    Ne odlazim na liturgije ali sam ponosna na naseg Irineja.Pokazao se kao normalan i hrabar covek!U ovim nenormalnim uslovima zivota!Ako smete da objavite ovaj komentar!Hvala na minusima.
  • Katolik

    13.04.2020 05:54
    Da pojasnim, mi katolici smo slavili Uskrs kod kuce ne zato sto je bio policijski cas, vec zato sto su katolicki biskupi u Srbiji doneli odluku da se mise ne odrzavaju. Ta odluka je na snazi od 19.marta.
    Ista situacija je i u drugim zemljama, gde postoji zabrana okupljanja.
  • Krcko

    13.04.2020 05:30
    Iako sam zadrti ateista smatram da im treba izaći u susret, platiti sve njihove račune u ova krizna vremena i dozvoliti im da se druže i okupljaju ako tako hoće. Neka već jednom teorija evolucije počne da radi svoj posao. Jeste da ćemo i mi imati problem sa njima, kao i do sada, ali neka, neki od bogova će eventualno sve to srediti.
  • boger

    13.04.2020 03:01
    Saglasan
    Nemam ništa protiv okupljanja onih koji veruju u natprirodna bića i zagrobnii život. Naravno, trebalo bi ih izolovati u skladu sa sanitarnim preporukama kako razumni ljudi ne bi ispaštali.
  • ovaj što preterano

    13.04.2020 02:40
    svakodnevno s..e
    @Stanislav
    12.04.2020 • 22:04
    "zamisli
    Strasno je koliko vas ne veruje u boga,...."

    pa oda ponovo

    @ Stanislav
    12.04.2020 • 20:42
    "religija.....Protiv boga nema mera zabrane ..."

    i evo samo po jednoj temi dvaputa popuje , DVARED piše Bog sa Malim slovom, očito da mu je taj, mislim Mali nešto posebno drag. C-c-c c..
  • Marija

    13.04.2020 02:17
    Kao i sve!
    Kao sto postoji ograničenje od 2m i red za prodavnice..apoteke..
    Tako i mi zahtevamo da nam se obezbedi da možemo na Liturgiju
  • Vernik

    13.04.2020 01:53
    Razocarao je
    Manje žrtava zbog medicone? Kako sad to? Zar nije božija volja? Ako je zbog medicine onda nema liturgija. Sam si rekao deda....
  • Limanac treći

    13.04.2020 01:39
    Ala su se ovi osilili?! Nije dosta što nisu procesuirani kada su omogućili masovno cuclanje iste kašikice, sada bi još i masovno okupljanje. Ne meže, je l ste čuli, ne meže!
  • Predragg

    13.04.2020 01:35
    Koliko pomerena jedna osoba moze biti i traziti ovako nesto? Papa,klipane,Papa ,mrmote -vodio je misu pred praznim Vatikanom i dao nalog svim svestenicima da moraju sacuvati zivote vernika.
  • Vernica

    13.04.2020 01:27
    "Ljudi su promenjivi kao vetar. Danas su za tebe, sutra su protiv tebe. Ko moze vetar da zaustavi, i ko moze svetu ugoditi. Ako svakom gledas da ucinis na volju, sigurno ces sebi uciniti na nevolju. Istina je vecna i ko se drzi istine, istina ce i da ga cuva u njegovom zivotu, jer je Gospod sam rekao "Ja sam Put Istina i Zivot". Ne vezujemo se za zemlju, nego se vezujemo za nebo. Zemlja ostaje a Nebo vecno traje i za vecni zivot koji ne prolazi, svako treba duhom da se preobrazi"
    Ako dozvole rado idem.
    Dace Bog
  • drr

    13.04.2020 01:18
    kuda vodi svoje stado?
    Voleo bih da mogu da proniknem, kakva ideja stoji iza pozivanja ljudi na masovno okupljanje, kada je jasno da je to glavni put širenja zaraze, za koju nemamo leka i koja može na hiljade porodica da zavije u crno?! Da li razuman čovek koji želi dobro svom narodu može ovako nešto da traži? Neka mi objasni neko ko iskreno veruje u Boga i razume značaj, ulogu i način funkcionisanja crkve
  • Ja

    13.04.2020 01:09
    Zreli smo za potop.
  • Nemanja

    13.04.2020 01:08
    Može da hoće
    Može da hoće, ali neće da može. Pope, ostaćeš bez pazara ovaj put, ne žuri se stadu da upozna vrhovnog čobana.
    Ako se zbog šlihtanja dozvoli, u nedelju svi napolje i šlus.
    Btw, koliko ovaj pop ima godina? Više od 65? ;)
  • Realno

    13.04.2020 00:39
    Nema problema
    Svi koji zele da idu u crkvu neka se upisu i da im se zabrani lecenje u bolnici. Njih ima ko da spasi.
  • Lepa

    13.04.2020 00:22
    Veronauka
    Mene su na veronauci učili da se Bogu može moliti svugde,i na livadi,u šumi,na njivi,u svon domu,jer Bog je svuda oko nas,on svugde čuje naše molitve ako su one iskreneNe mora se moliti samo u crkvi i ovo što gispodin Irinej radi je njegov hir.Želi da pokaže kako je on neko ko može štagod poželi.
  • Ivan.

    12.04.2020 23:48
    E pa
    Tacno cu da prestanem da se informisem
  • Ivan.

    12.04.2020 23:32
    Kako da ne.
    I opet. Kako da ne
  • 65 plus

    12.04.2020 23:30
    Zanima me kako je služio liturgiju kad ima 73 godine? Da se nije teleportovao u crkvu?
  • admin

    12.04.2020 23:30
    vladika ima preko 70 godina, zar nije on kao rizična grupa u kućnoj izolaciji?
  • aleksandar974

    12.04.2020 23:26
    Preko noci smo se odrekli crkve,prodali je za petokraku,kao sto je juda prodao Hrista za srebrnjake.mi smo je prodali,mi smo se odrekli nije nam niko branio,nije nam niko oteo,bacili smo crk u i veru u zaborav.sada hocemo da se iskupimo ali smo u dusi isti.prodacemo je opet,takav smo narod.
  • ove godine kod kuce

    12.04.2020 23:22
    sledece u crkvi
    Policijski cas od petka popodne do utorka ujutru, inace ce u ponedeljak da navale u crkvu
  • Novosadjanin

    12.04.2020 23:07
    Nikad necu razumeti ove toboze vernike. Citajte malo bibliju i sl. Cak i taj irinej mi nije bas neki pametan crkvenjak. Sto lepo ne kaze da ti za Boga ne treba Irinej i njegova pesmica i parica u kapici. Sto lepo ne kaze da je svaki vernik direktno od Boga gledan. Ne treba verniku gomila ljudi i toboze neka pesmica koju ni ne razume. Sedi lepo kuci, budi zdrav, cuvaj porodicu, moli se Bogu kako znas i umes jel Bog slusa svaciju rec. Cak i da si nem i gluv i slep Bog ce te cuti. Da si u najdubljoj tamnici ce te cuti. Uozbiljite se ljudi a manite ove sto Vam prodaju maglu da su oni jedini koji te u ime Boga mogu spasti i pomoci a sa strane zlatni bmw se voze. Slusace te Bog i ako ne odes na liturgiju. Cak i ako ne uspes da postis jel ne mozes po hranu da odes nece te Bog napustiti.
  • Milan

    12.04.2020 22:59
    Oduzeti imovinu stečenu na prevaru da bog postoji, a ZATIM uvesti porez, kao i svakoj drugoj profitnoj organizaciji.
  • Za aleksandar974

    12.04.2020 22:41
    Preko noci? Pozabavi se malo istorijom, pa mozda i shvatis nesto..
  • Nemanja

    12.04.2020 22:33
    Steta
    "Ipak, ukazao je, danas je manje žrtava nego što ih je nekada bilo, zahvaljujući napretku medicine." Vladiko, sta kaze moderna medicina o pricescu ljudi istom kasikom u doba pandemije?
    Ja ne videh u tekstu da vladika pominje i starije od 65. Da li i njima treba omoguciti dolazak u crkvu? Da li su oni ciljna grupa uopste, da li su stigli podici penzije ljudi?
    Steta, negde sam procitao da je izuzetno obrazovan ali ne odaje taj utisak.
    Vernici mogu da rizikuju svoj zivot, nemam problem sa tim, ali svi zarazeni su rizik za zivote ljudi sa kojima su u kontaktu, sa tim omamo svi problem.
    Ja kao neko ko redovno placa poreze, ne zelim da drzava koja zivi od poreza donosi odluke pod pritiskom nekog ko porez nikada platio nije.
  • Mate

    12.04.2020 22:32
    Da pojasnim
    Braco i sestre ne treba da se hvatamo za provokacije ateista i ostalih uradi-sam zlatnih teladi. To je njihova misija, njihova krv, njihova filozofija zivota. Neka im je Gospod u pomoci kao i nama. Da sa verom u Gospoda docekamo Vaskrsnje praznike i uzdamo se u blagodat Svete Trojice.
  • Jaca

    12.04.2020 22:30
    Kad je neko primitivan...
    Ja sam sve do sada verovala da su crkveni ljudi zaista obrazovani i da su ceo svoj život posvetili izučavanju crkvenih knjiga, jezika,istorije i sl.
    Duboko sam razočarana pojedinim crkvenim velikodostojnicima koji na sebi ni malo nisu poradili i sad jos nedužni verujuci narod zbog svog primitivizma zele da unesreće. Velika sramota za pravoslavnu crkvu su ovakve izjave Irineja. Strasno,a niko nista ne preduzima.
  • C-3PO

    12.04.2020 22:29
    Biblija
    @Stanislav

    Ja sam procitao Bibliju pa se pridrzavam propisa u vanrednom stanju, a trebalo bi i ti i svi...
    Ako je zabrana okupljanja onda je zabrana za sve, a ne kako kome dune...
    Ovde nema niko nista protiv crkve, nego o nacinu organizovanja liturgije (sto je u ovoj okolnosti ne izvodljivo).
  • socko

    12.04.2020 22:28
    @Stanislav
    Stanislave, preterano ...
  • Pravoslavac

    12.04.2020 22:16
    Ljudiiiiii
    Pravi srbin nikad nebi ostavio TAKVE KOMENTAREEE
  • Mislilac

    12.04.2020 22:15
    mišljenje
    Novac je čudo!!!
  • neko

    12.04.2020 22:11
    zanimljivo
    @Ivan

    Јако је занимљиво што то написа. Пази шта је ГОСПОД ИСУС ХРИСТ рекао:
    "Ко призна мене пред људима признаћу и ја њега пред Оцем мојим, а који већма не призна мене пред људима ни ја нећу признати њега пред Оцем мојим" !

    Сваки православни хришћанин мора да зна да ће бити распет, јер сам Господ наш је рекао узак је пут и врата која воде у Рај. Један од начина којим нас распиињу су и негативни коментари који се пишу, којима се пљује Бог и Црква Његова, забрана присуства на Светим Евхаристијама.

    Господ све ово дозвољава из њему само познатих разлога.
    Тако да браћо и сестре хришћани праштајмо док још можемо, нико од нас не зна кад ће нам се судити.
  • Stanislav

    12.04.2020 22:04
    zamisli
    Strasno je koliko vas ne veruje u boga, treba vas kaznjavati. Procitajte bibliju pa onda komentarisite.
  • Lala

    12.04.2020 22:02
    Crnjak
    Prenosite online ili neka vam Vucic ustupi rts..tih sat vremena. Vama su bitne pare a ne litije, vi ste paraziti.
  • Ја

    12.04.2020 22:01
    Главни
    Већини коментатора предлажем да пређу да коментаришу парове и остале задруге оставите цркву и вернике снаћемо се ми и без ваше ;бриге; хвала
  • Troller

    12.04.2020 21:59
    Nekad...
    Davno su se Srbi pricescivali pa u boj na Kosovo u sigurnu smrt.Zamislite to...pricest pa u boj.Toliko je vera bila jaka i u sebe i u svoj narod i u Boga.
    A ovi danasnji turbo junaci se sprdaju sa verom,pozivaju na neka prava itd itd.Posle se pitamo zasto je sve otislo dodjavola.Jos je ovo blago kako zasluzujemo.
  • ...

    12.04.2020 21:55
    Sta mislis zasto je vikendom produzeni policijski cas?
  • Sto da ne

    12.04.2020 21:44
    Odlicna ideja
    To je zapravo odlicna ideja koju treba iskoristiti protiv ludackih odluka vlasti. Treba se pridruziti apelu, pa onda masovno izaci na Frusku goru, u Kamenicki park i sl. Ako policija pita sto nismo na liturgiji, izgubili smo se na putu do crkve/manastira, evo samo da deca obave nesto u prirodi i sl. Da, poveli smo i starije od 65, oni su takodje postali pobozni. Naravno, kuce i mace takodje moraju na liturgiju, pa zar cete opet atakovati na njihova "sveta" prava?
    Vodjine ideje su toliko sulude, da se normalan narod mora za nevolju zdruziti sa crkvarima, kuckarima, sa crnim djavolom, ako treba. Ne, suludi policijski cas nece usporiti sirenje bolesti, jer je policija svojim drugarima iz SNS i drugih "bitnih" organizacija podelila propusnice da se muvaju unaokolo. Obicni, normalni ljudi su njihova meta, kao i uvek...
  • Orvelovski

    12.04.2020 21:38
    Porez gospodo, porez
    A da im neko konacno objasni znacenje termina SEKULARNA DRZAVA, i uvede porez?! A i konkurenciju, pa nek se bore na 'trzistu vernika'... A ne da se tretiraju kao 'drzavna religija'.... Pu!
  • Vera

    12.04.2020 21:35
    E ne može
    Mi katolici svoj Uskrs slavimo zatvoreni i nije u redu da se pravoslavcima dozvoli odlazak u crkvu.Sramota.Ajde više dosta tog Irineja kao da je gospodar grada ,
  • aleksandar974

    12.04.2020 21:29
    Preko noci smo postali narod koji ne moze bez crkve.Otprilike kao onaj fotograf iz filma Bosko Buha,sto menja panoe u izlogu kako koja vojska osvaja grad.
    Danas ovako a sutra onako.Kod nas je sve pomodarstvo,pracenne trenda,samo da se priklonimo vecinskoj grupi.Naravno tu onda isticanje,ko je veci kounista,vernik...nema u tome emocija,razmisljanja...bitno je samo dokazati da si najnaj recimo vernik.Veliki vernici,do juce rusili danas ne mozemo bez crkve.sutra...videcemo sta ce biti u trendu. Videcemo sledece nedelje sta ce biti kada crkveni poglavari pozovu,a preCednik zabrani.kome ce se veliki vernici pokloniti i prikloniti? I nemojte se vernici pravdati koronom,vise volite ovu drugu crkvu. Kako god,ceo svet otkazuje verska okupljanja.naravno da bi trebali i mi.
  • Gramzi - Bagins

    12.04.2020 21:28
    @Stanislav
    Da je Srbija crkvena drzava, religija i BI bila iznad zakona i ustava, ali ona je, da vas podsetim, jos uvek SEKULARNA drzava, pa, prema tome, niti moze da bude niti jeste! Krajnje je vreme da to shvatite, kako popovi - tako i vi kojima su oni isprali mozak!
  • Aliliuja

    12.04.2020 21:28
    Konačno da crkva progovori već sam mislio da je potpuno pala pod ateističku državnu upravu. Očekujemo odgovor nadležnih.
  • Evropljanin

    12.04.2020 21:25
    ne Balkanac
    E moja Vojvodino sada vidis ko tobom vlada.
  • Profi

    12.04.2020 21:23
    Izgubljen kompas
    Dakle vrhuska SPC je potpuno izgubila kompas, i gledaju iskljucivo svoj interes tj. omasoviti broj vernika, te da crkva ostvari predvidjenu zaradu obzirom da je veliki praznik.
    Pa da li ce se naci vise neko normalan da javno izproziva SPC i da ih postavi vise gde im je mesto (ukljucujuci i ukidanje veronauke u skolama i vracanje starog dobrog domacindtva, kao predmeta)???!!!
  • opet ja

    12.04.2020 21:23
    Jedino resenje
    jedino resenje je da dodju sa psima i da se odrzi na otvorenom prostoru
    Oni mogu i po danu CEO DAN po ŽELJI ali kraće
    amogu i za jutrenje imaju slobodno od 23 do 01.

    PS mislim da je to povlastica zbog načina lajanja (onmatopeje) i EU.

    Bez sale ako nisu prvi nije red da ni drugi pa makar i sa kučićima.
  • Novosadjanka

    12.04.2020 21:20
    Irinej
    Slažem se sa predlogom samo pod uslovom da se SVI, i sveštenstvo i vernici, pismeno odreknu lečenja.
  • Teolog

    12.04.2020 21:20
    Svi na liturgiju
    SVI SVI SVI na lituriju za Nasu Srbiju!
  • opet ja

    12.04.2020 21:10
    uvek kasno palim
    Iz drugog puta vidim da traze oni KAKO SVI PAZARIMOtj kako nam je namesteno da pazarimo u redovima jer jeostavljeno malo vremena za topa moramo svi odjednom i kako stizemo na red u bankama.
    Od kada se ceka u redu kupujem samo tamo gde nema reda.
  • ne jesti

    12.04.2020 21:07
    Bunike
    ovi sa kao oni sa prikolicom na Fruskoj i kao oni sto decu pustaju da se igraju u dvoristu njih 10 zajedno
  • WTF

    12.04.2020 21:02
    Uznemiravajuce jako
    Falice im pazar ovog uskrsa, pa kako ce preziveti...Sram ih bilo za ovakvu izjavu...
  • Branko

    12.04.2020 20:56
    Samo KEŠ
    Ništa elektronski.
  • Петровград

    12.04.2020 20:56
    Својим ставовима као да дају оправдања и изговоре држави да их приводи на информативне разговоре и хапси као што је то данас урађено са Амфилохијем. Апсолутно неразумевање темперамента овог блесавог народа и терања неког ината и пркоса који никада ништа добро нису донели. Нама је национални задатак бр. 1 у наредних 100 година да се колективно уразумимо, одстранимо комунистичко-бандитско-хајдучки менталитет и постепено уводимо културу дијалога, солидарности и емпатије. Ово не води никуда, од лојалних комуњара до ултраверника који се преједавају, псују и не знају ни Молитву Господњу.
  • Robot

    12.04.2020 20:53
    Ne može neko ko živi u srednjem veku da ima percepciji kao neko ko živi u XXI. Molim, shvatite te ljude. Da nisu opsesivno kompulsivno poremećeni, pre svega bi se zapitali kakav bi to Bog uopšte dozvolio da dođe do pandemije.
  • Edi

    12.04.2020 20:53
    nogekako
    Sreća pa one koji slave danas Uskrs niko nije ništa pitao vezano za praktikovanje, niti je bilo ko apelovao da se podrži. Ne kažem da je trebalo i da bi bilo pametno, ali bilo bi lepo da se makar jedno pitanje negde postavilo, pošto u Srbiji žive i poštuju sve svoje građanske obaveze i oni kojima je ovo uskršnji vikend.

    Ako se vladiki odobri, onda je posredi i verska diskriminacija, povrh svih ostalih bisera uprave.

    No, ne bi me čudilo, šta očekivati u tzv. multikulturalnom gradu u kome je ne tako davno pravoslavni pop blagosiljao kompletan Vodovod (za sve građane NS-a), i u kom su veroučitelji isključivo pravoslavci. U prevodu, ko nas ostale šiša.
  • kizito

    12.04.2020 20:52
    Scott
    Ako bude vernika na liturgiji, nemoj nekom da zasmeta što ću ja u to vreme biti na bajku...
  • Петровград

    12.04.2020 20:51
    Не разумем у чему је толики проблем. Ако се мисе и литургије не одржавају широм Европе, чему овај пркос и инсистирање. Владика Иринеј као да не схвата најбоље народ коме припада. Довољно је рећи да нешто не може и 90% Срба ће као мала деца зинат то да ураде са осмехом, јер нису послушали досадне родитеље. Помислио би човек да се временом постаје мудрији? Црква са овим ставом може да очекује само ултравернике који су до јуче били исто тако ултракомунисти. Постоји ли нека умерена средина с којој би сви били задовољни, миша му пољубим?
  • Vernik

    12.04.2020 20:49
    Sramotno
    Zar posle svih problema koje su prouzrokovali sada i ovo? Krajne neodgovorno i rizicno je pozivati vernike da dodju?
  • Nepismen

    12.04.2020 20:47
    Ili tako nestoo
    Alo crkva aj malo,oladi
  • Vladimir

    12.04.2020 20:46
    ....
    Dali bi vladika Irinej u penziju.
    Ako je pravilo za sve isto, tj.zabrana,onda to važi za sve popove,sve crkve i građane. Zar sveštenik nedrži liturgiju ako nema vernika u crkvi?
    Drži sam. Prvenstveno služi Bogu.
  • Ja

    12.04.2020 20:46
    Alo popovi, ostavite ljude na miru. Evo katolicki popovi su drzali Misu online i nikome nista nije falilo. Ne pravite se pametni ili treba da vam tutnemo odredjenu svotu u dzepove (nije vam to strano), da "zazmurite" ili ucutite.
  • eat.

    12.04.2020 20:45
    the.rich
    samo apelujte, bugarin vam pomoci nece
  • Ivan

    12.04.2020 20:44
    veruubogapametuglavujubavusrce
    Danas je po nekom drgom kalendaru isto bio Uskrs, pa nismo videli nikakve pompe i zahteva da se zajedno slavi. Na snazi je čak i policijski čas. A sad se poziva na masovno okupljanje? Šta fali TV prenosu ili online strimingu? Nemojte da se zamajavamo, pa grlom u jagode. Proći će i ovo pa će moći ko hoće u crkvu. Hvala.
  • Berbakov

    12.04.2020 20:44
    Nema nishta od toga pope
  • Stanislav

    12.04.2020 20:42
    religija
    Postujem odluku vlade i maksimalno podrzavam, ali liturgiju nemozemo da zabranimo tu bi trebao svaki vernik da prisustvuje. Protiv boga nema mera zabrane kretanja posto bog nas stiti od zla. Religija BI trebala da je iznad zakona i ustava.
  • Ivan

    12.04.2020 20:41
    Sramim se crkve kojoj pripadam
  • STAVROS

    12.04.2020 20:38
    SPC-verovatno najgora crkva na svetu.
  • Wnj

    12.04.2020 20:36
    Može ako će tu i da ostanu 28 dana u karantinu, naravno uz obavezu da se odriču bolničkog lečenja...valjda će središnji da ih sačuva :D
  • Stanoje

    12.04.2020 20:35
    Ja sam ponosan Srbin, ali ovaj čovek treba nešto da nauči od Pape.
  • Cezaropapizam

    12.04.2020 20:35
    Sramota!
    A mi što nismo vaše stado da nosimo trake kao Muslimani na Palama dok nisu poubijani?
  • LOL

    12.04.2020 20:32
    Pa sve ostale vere pozivaju svoje vernike da prate bogosluzenja iz svojih domova samo nas poziva na ugrozavanje kolektivnig zdravlja, ovaj je lud!
  • Konstantin

    12.04.2020 20:32
    Uskrs
    Ne bi bilo ni ljudski ni moralno, da se dozvoli liturgija, sledeće nedelje, zbog naše braće u Hristu katoličke vere, kojima danas to nije dozvoljeno !!!
  • Zeka

    12.04.2020 20:32
    C-19
    E pa nece da moze!
  • Dole talibani!

    12.04.2020 20:28
    Kašika
    Roditelji mi u zatvoru već nedeljama, sada i mi sa malom decom, policija tera ljude sa ulica koji u dozvoljeno vreme hodaju sami ulicom, a sada ćete se vi okupljati masovno! A mi što nisu vaši "svetosavci" da džedžimo u stanovima od četvrtka do ponedeljka! Ili važi za sve ili ne važi ni za koga! Nije ovo Afganistan!
  • John Holmes

    12.04.2020 20:26
    Nikako
    Ovog puta neće moći, svi vernici na Svetu su vizuelno držali službu, pa ćete i vi morati, nažalost je tako, nemoj uvek van Sveta

  • Vladan

    12.04.2020 20:22
    Kad smo već kod uznemiravanja
    Ova izjava bi isto mogla da se podvede pod uznemiravanje javnosti.
  • NS

    12.04.2020 20:21
    Ovo je toliko bezobrazno i neodgovorno da sam šokiran. Pa čoveče vladika ti je preminuo od korone pre neki dan, imaš li malo mozga i obzira? Niko ne voli da je zatvoren, danas su katolici proslavili Uskrs u kućama, pa valjda smo svi jednaki?
    Iskoristio bih priliku da pozdravim sve bele magove, vračare, iscelitelje, bioenergetičare, vidovnjake, crkvenjake svih fela.. Videli smo koliko vajde imamo od vas sada u doba korone! Što se zdravlja tiče SAMO medicina i zdrav način života, a ostali su tu da uzimaju pare!!
  • Rasa

    12.04.2020 20:21
    LSV=SNS
    Ligasi opalite, evo vam prilike da glumite opoziciju...
  • Nemam

    12.04.2020 20:19
    Reci
    Dakle zaista je ovo tezak bezobrazluk-sedimo u karantinu po 60 sati da bi njemu palo na pamet ovako nesto
  • IZNOGUD

    12.04.2020 20:17
    E neće moći...Smetaju ti Zmajeve igre ...sram te bilo...
  • vernik

    12.04.2020 20:11
    ??????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna